Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ και του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δελτίο τύπου Ε.Ε.Χ και Π.Σ.Χ.Μ σχετικά με το Σ/Ν του ΥπΑΑΤ για το κυρωτικό σύστημα στα τρόφιμα
Πέμπτη, 09-01-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της
ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
και του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
σχετικά  με το Σ/Ν
 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας στους τομείς των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών (Π.Σ.Χ.Μ.) με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους τόσο προς τους αρμόδιους φορείς, όσο και προς την κοινωνία έχουν καταγγείλει ότι το άρθρο 51 «Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων» του ως άνω σχεδίου νόμου αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με την οποία απόφοιτοι τριών πανεπιστημιακών σχολών με ένα βασικό πτυχίο καλύπτουν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις τριών επιστημών –χημείας/βιολογίας/μικροβιολογίας, με διακύβευμα την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.
Κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου έγινε προσπάθεια με κοινό έγγραφο των επιστημονικών ενώσεων των Χημικών, Βιολόγων, Κτηνιάτρων και Χημικών Μηχανικών, αλλά και με μεμονωμένες προσπάθειες, να καταδειχθεί ο κίνδυνος που επισείεται για την δημόσια υγεία, όταν η επιστημονική ευθύνη μιας ανάλυσης ανατίθεται σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να την αξιολογήσουν λόγω έλλειψης των απαιτούμενων εξειδικευμένων γνώσεων.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών καταγγέλλουν στην ελληνική κοινωνία την αλαζονεία του καθηγητή Γεωπονικής και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη να εκχωρήσειχωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, το δικαίωμα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων τροφίμωνστους αποφοίτους του Τμήματος του οποίου είναι καθηγητής.
Στην Ελλάδα του 2014 που μέσα από τις προσωπικές πρακτικές και τις συντεχνιακές λογικές των προηγούμενων δεκαετιών έφτασε στο σημείο να αγωνίζεται να ορθοποδήσει, οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι δεν έχουν πλέον θέση. Το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο που θα προκύψει λόγω ελλιπούς χημικής ή μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων θα έχει και ονοματεπώνυμο.
Δηλώνουμε ότι η Ε.Ε.Χ. και ο Π.Σ.Χ.Μ., με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία,  θα αντιταχθούν σθεναρά και με κάθε νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των σχεδίων του Υπ.Α.Α.Τ. που μόνο στόχο έχουν να αναπαράγουν τις πελατειακές πρακτικές και εξυπηρετήσεις των συντεχνιών (βλ. ΓΕΩΤΕΕ), θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και σε αμφισβήτηση το ρόλο της Πολιτείας.
Για τη Δ.Ε./Ε.Ε.Χ.                                                           Για τον Π.Σ.Χ.Μ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                      Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου